» Curs valutar
» Starea vremii
» Mersul trenurilor
Home Despre noi Cursuri limbi straine Termeni si conditii Stiati ca? Informatii Contact Impresii de calatorie Cariere

Croatia

Croatia este o tara europeana ce a evoluat foarte mult din vara anului 1991 cand izbucnirea unui razboi alunga turistii atrasi de frumusetea acestei tari. Acum, intr-un context stabil, Croatia se poate lauda din nou cu una din cele mai impresionante tarmuri marine pe care Europa le ofera turistilor din intreaga lume.

Istoric, Croatia a fost un stat independent pana in sec X, cand a intrat sub dominatia austro-ungara, pana in 1918, dupa care a devenit un stat din Federatia Iugoslava. Independenta din 1991 a fost contestata si un razboi civil ce a durat pana in 1995 a distrus in mare parte tara.

Zona Dalmatiei, spre sud, este impresionanta prin lantul muntos ce se imbina armonios cu cele mai frumoase insule ale Croatiei, Brac , Hvar , Vis si Korcula, deosebite prin satele pescaresti adapostite si plajele insorite. In sudul Split-ului, principalul oras din Dalmatia, este Dubrovnik, un loc magic indiferent de sezonul in care il vizitezi.

Croații au reușit sa-și țina ascunsa de public extraordinara zona de coasta datorita comuniștilor și razboaielor din fosta Iugoslavie.
Acum când este o destinație sigura, calatorii și-au dat seama ca vis-a-vis de supradezvoltata coasta italiana, este mult mai placuta coasta Croației, și mult mai ieftina.
Orașe precum Solin, Rab, Rovinj, Pula și insule cum ar fi Korcula și Mijet au devenit locuri de joaca pentru cei ce apreciaza puritatea. Ma rog, puritatea și salbatacia prin comparație.
Cel mai bun mod de-a te înfrupta din minunații este la bordul unui iaht, dar daca nu-ți poți permite un asemenea vas, probabil ca nu vei avea acest a în mâneca.Mulți alpiniști vin în Croația , unde sunt cîteva stațiuni de schi în partea continentala- deși croații înșiși merg la schi în Slovenia sau Austria.
Numai câteva zone mai au înca semințele razboiului în ele,dar turismul normal nu te va purta în orice caz într-acolo, de regula, toate atracțiile sunt în capitala sau de-a lungul coastei.

 

ATRACȚII PRINCIPALE IN CROATIA:
                                                                        
Dubrovnik :
Bombardamentul din 1991 al Dubrovnikului, lânga granița de Sud, ar fi trebuit sa-i trimita la închisoare pe viața pe cei responsabili.
Din fericire, aceasta bijuterie arhitectonica veche de mai bine de 1300 ani a fost reconstruita piatra cu piatra și arata mai bine ca niciodata.
Palatul lui Dioclețian de la Split :
Ai crede ca cele mai frumoase ruine romane se afla în Italia, dar aceste ramașițe de piatra din Sudul Slpitului se afla sigur in Top10.Acestea sunt tot ce a mai ramas din casa de vacanța a Împaratului roman Dioclețian.

Turnul Lotrscak din Zagreb :
Centrul medieval al Capitalei Croației, Zagreb, îți ia ochii și nimic nu-ți va da o priveliște mai frumoasa decât vârful acestui turn de aparare de la poarta la Sud de Split, pretinde a fi locul de naștere a lui Marco Polo.Chiar daca asta o fi adevarul , chiar daca nu, tot merita sa vizitezi  aceasta insula-încearca sa-ți imaginezi insulițele grecești înainte de a avea mai mulți turiști decât localnici, cam așa arata Korcula.Daca poți ajunge, asista la Moreska-un dans al sabiilor datând din secolul al XII-lea.  

 

ACTIVITĂȚI ALTERNATIVE :

 

Fa baie în pielea goala în Marea Adriatica :
Croația este vestita pentru ca și-a deschis brațele catre nudiști sau naturiști – eufemismul folosit pentru a-i desemna. RAB este insula în care tradiția fundului gol a luat naștere în anii ’30, dar locurile catre care trebuie sa te îndrepți în yilele noastre sunt Valalta, aproape de Rovinj, Koversada, lânga Vrsar și Porec, în peninsula Istria.
Nota: Barbații single nu sunt primiți fara o legitimație de la Federația Internaționala a     Nu diștilor .Nu te îngrijora sunt multe plaje neoficiale de nudiști în Croația. Pentru a fi singuranța, veyi sa nu fii prima persoana dezbracata de pe plaja.

Scufunda-te în apele din jurul Insulei Mijet :
Chiar daca racoroasa Adriatica ofera ape mai puțin interesante decât cele tropicale, inventatorul echipamentului de scufundari, francezul Jacques Cousteau, a numit apele din jurul Insulei Mljet (de lânga Dubrovnik) *unul dintre cele mai frumoase locuri pentru scufundari din lume*. S-ar autea sa peste foarte puțin timp sa fie necesar sa stai la cozi intermenabile pentru a vedea coralii.

Urca pe Anica Kuk :
Interiorul continental al Croației este atât de muntos pe cât de plata este coasta.Rute bune pentru urcat pornesc din Zagreb și Split, dar, pentru amatorii de senzații tari, mergi la Paklenica, lânga Zadar (între Rijeka și Split) pentru a urca pe fața muntelui Anica Kuk taiata drept și înalta de 350m.

Costuri :
Iugoslavia comunista era un loc ieftin pentru calatorii din vest, dar vremurile s-au schimbat și prețurile au crescut, chiar daca Croația nu se aproprie nici pe departe de Norvegia și Elveția. Fii pregatit sa cheltuiești cam 29 euro pe zi pentru a supraviețui.Adauga 20 euro pentru a-ți mai îndulci puțin șederea.daca ajungi la 66 euro pe zi, traiești pe picior mare.Ca întotdeauna, locurile turistice și orașele mari te scutura bine de bani.
Vei observa ca prețurile turistice sunt afișate an euro, dar recalculate în Kuna ,la prețul de schimb al zilei, când vine vremea sa platești.
 
Mâncare și bautura :
Ți-ar trebui cam 8 euro pe zi pentru a fi la adapost de subnutriție și rabdatul de foame.
Poți economisi bani, daca cumperi cel puțin una din mesele zilei de la chioșc de pe strada. Placinte cu umplutura de brânza (burek) îți vor ține de foame pentru câteva ore.La supermarket te poți înarma cu lucrurile de baza dar daca te duci la piața pentru aceleași produse proaspete primești experiența culturala gratis...

 

Transport :
Trenurile sunt convenabile, daca poți gasi unul care sa te duca exact unde vrei. Caile ferate sunt destul de puține și permisul Eurali nu este valabil în aceasta țara(deși permisul InterRail, care include Zona D, este).
Autobuzele sunt mijloace de transport mai folosite(trebuie facute rezervari dianinte, în timpul verii, pe rutele cele mai cunoscute de-a lungul coastei).
Busabout nu este valabil în Croația,dar Euroline circula aici.Totuși daca te plimbi pe caosta, feribotul este o opțiune buna.
În Zagreb, biletele de autobuz și tramvai costa 1 euro de la șofer ți 90 de cenți de la chioșcurile de ziare.Un permis pentru o zi intreaga este de 18 euro.
În Dubrovnik, un bilet de autobuz costa 1,35 euro de la țofer si 1 euro de la chioșcurile de ziare.

 

EVENIMENTE :

Carnavalul de la Rijeka :
Aproprierea primaverii(sau anticiparea ei) face lucrurile sa se întoarca cu susul în jos de peste o suta de ani.Localnicii costumați defileaza pe strazi, sperie spiritele necurate,sarbatoresc scaparea lor de sub turcii cotropitori și în general, se distreaza copios.Ianuarie- februarie

Festivalul Verii din Spilt :
Teatrul Național Croat monteaza câte un spectacol grandios din 1954 încoace și în fiecare vara se desfașoara o varietate de concerte,spectacole de dans,spectacole e opera și expoziții ale artiștilor croați și internaționali.
Mijlocul lui Iulie pâna la mijlocul lui august.

Festivalul Internațional de Papuși – Zagreb :
Ori îți plac ori te sperie de moarte….
Vara, papușile zburda libere prin Zagreb.Cînd nu mergi la un spectacol, poți vedea expozișii de marionete sau poți învața cum sa-ți confecționezi una.
Toate spectacolele sunt arbitrate de doua jurii, unul format din experți și unul format din copii.
Daca nu ești un fan, macar fii fericit ca acestea nu se mai joaca în esperanto…

 

Așa ca ia-ți iubita, iubitul sau  familia si fa un tur de drumeții prin Croația ...     
  
 

 

Formular de contact -

Nume:

Adresa:

Telefon
Adresa ta de Email:

Adauga mesaj/comanda:
Contacteaza-ma inapoi pe Telefon
Contacteaza-ma inapoi pe Email
Cod anti-spam: Array
Introdu codul anti-spam:
Rezervari on-line hoteluriRezervari on-line hoteluriBlogul turistului informat
Stiri
Localizare
Str. I. C. Bratianu, Nr. 2, Bloc A69, Ap. 1,
RO 240013, Ramnicu Valcea,
Tel: +40 250 726 726
Fax: +40 250 726 060
Mobil: +40 767 80 60 61
Mobil: +40 767 80 60 60
Skype: twt_romania
Yahoo: twt_romania
E-mail: office@t-w-t.ro
Click aici pentru harta!
Link-uri importante
Click for Bucharest Otopeni, Romania Forecast
Infoturism.ro - vacante, sejururi, circuite, cazari
PageRank Checking Icon