» Curs valutar
» Starea vremii
» Mersul trenurilor
Home Despre noi Cursuri limbi straine Termeni si conditii Stiati ca? Informatii Contact Impresii de calatorie Cariere

Cazari

Viena

Influențele etnice, culturale și politice au conferit orașului Viena un loc cu adevărat special în istorie. Viena este considerată, din punct de vedere politic, poarta care duce către Răsărit și prin intermediul căreia se întrețin relațiile cu această parte a lumii. Viena este, de asemenea, un tip de punte de legătură între nord și sud, astfel încât cuvintele de origine italiană sunt utilizate în mod curent în limbajul vienezilor. Polonia și-a lăsat și ea, în egală măsură urmele.

Capitala unui mare imperiu ajunsă capitala unei țări mici

Pe locul orașului Viena s-a constituit, în timpuri străvechi, o bază militară celtică. Romanii aveau să fondeze, în apropiere, o altă stație militară, pe care au numit-o Castrum Vindobona, în scopul de a se apăra contra germanilor. Astfel se face că marile invazii ale barbarilor au distrus într-atât orașul, încât totul avea un aspect iremediabil. Abia în 881, numele Wenia a fost menționat în analele din Salzburg. Acest document de mare importanță vorbea despre această regiune ca fiind o zonă militară de la frontierele Imperiului Carolingian și mai apoi, în Imperiul lui Othon, fiind folosită tot în scop defensiv, întrucât trebuiau prevenite invaziile ungurilor și ale avarilor. Prima constituție municipală a fost promulgată în Viena în anul 1115, în timpul domniilor Babenberger. În 1246, ultimul domnitor din dinastia Babenberger moare luptând încă împotriva invaziilor ungurilor și astfel dinastia se stinge. Astfel, cedarea posesiunilor regale ale regelui Ottokar Premsyl către regele german Rudolf de Habsburg reprezintă evenimentul care în istoria Vienei a marcat începutul dinastiei de Habsburg. În 1365, ducele Rudolf al IV-lea avea să pună bazele Universității.
Mai târziu, după ce se reușește respingerea în două reprize, în 1529 și 1683, a ofensivei turcilor în Europa Centrală, Viena devine o capitală europeană. Modul de viață din epoca barocului și domnia avizată a Mariei Tereza ( 1740-1780 ), precum și din timpul fiului său, Iosif al II-lea ( 1780-1790 ) deschid o perioadă de prosperitate fără egal. Lukas von Hildebrandt și Johann Bernhard Fischer von Erlach reușesc să transforme considerabil aspectul orașului, prin construirea de biserici și palate somptuoase. Mai departe, Haydn, Mozart, Gluck, Beethoven și Schubert vor contribui la reputația Vienei ca o capitală europeană a muzicii. Această perioadă a plenitudinii va fi însă reprimată de invazia armatei lui Napoleon. Congresul de la Viena reunește în anul 1814 cele mai importante personalități politice care doreau restructurarea Europei. Puțin câte puțin, recepțiile și balurile se reiau, iar valsul vienez, care va deveni celebru, se restabilește în societate.
În epoca Biedermeier, contrastul dintre o burghezie înstărită și poporul oprimat nu încetează să se accentueze, ceea ce va conduce la declanșarea revoluției din 1848. Împăratul Ferdinand este nevoit să abdice, urmându-i la tron Franz Josef, în vârstă de numai 18 ani. Deși tânăr, domnia sa va dura 68 de ani, o perioadă caracterizată de multe evenimente culturale și în care se înregistrează de asemenea apogeul picturii și literaturii. În paralel, naționalismul și separatismul încep să își spună cuvântul, ajungându-se pe această cale la desfășurarea primului război mondial, care va schimba fața Europei. În urma acestui eveniment, nostalgia față de vremurile trecute duce la eliberarea unui adevărat elan cultural. ªcoala vieneză de medicină, cu reprezentanții ei, Rokitansky și Billroth vor revoluționa medicina secolului al XIX-lea; Siegmund Freud va pune bazele psihanalizei; scriitorii H. Bahr, K. Kraus, A. Schnitzler, H. von Hoffmansthal și S. Zwieg se vor apleca asupra moștenirii monarhiei în operele lor. În același timp, cafenelele devin locul de întâlnire pentru cei care iubeau literatura. Jugendstil ( Arta Nouă ) va transforma considerabil Viena.

Viena în Europa secolului al XXI-lea

Astăzi, Viena a devenit, la șaizeci de ani după distrugerile suferite în timpul celui de al doilea  război mondial, un oraș care se remarcă de departe. Deși la început capitala unui mare imperiu, Viena este acum capitala unei țări nu foarte mari, Austria. Ea și-a păstrat însă importanța pe care o deținea pentru dialogul între Est și Vest, precum și statutul său în relațiile internaționale : Viena este, începând cu 1979, cel de-al treilea sediu ONU. Principalele caracteristici ale Vienei recunoscute mondial sunt : Schönbrunn, Belvedere, muzeele sale, orchestra filarmonică din Viena, opera, concertul de Anul Nou, săptămânile în care se desfășoară Festivalul de la Viena, școala de echitație spaniolă, prăjiturile cu ciocolată și patiseriile sale. Cu toate acestea, sunt niște caracteristici care  abia reflectă adevăratul caracter original al Vienei, care păstrează o tradiție vibrantă, dar căreia nu îi lipsește, în același timp, dorința de inovație. Dacă ar fi să descriem un vienez tipic, am putea spune despre el că este indulgent și fermecător. Se păstrează chiar o legendă potrivit căreia unul dintre locuitorii Vienei ar fi spus, atunci când i s-a cerut să realizeze o autodescriere, că încearcă să trăiască întotdeauna cu umor, în ciuda ciumei și a victimelor pe care le făcuse, înfruntând soarta prin cel mai simplu mod : cu paharul de vin în mână. Chiar dacă, până la urmă, fiecare vienez se percepe într-un fel diferit, toți au totuși un lucru în comun : apetența pentru original și pentru fenomenal. ªi pentru a ajunge la aceasta, vienezul preferă să critice numai ceea ce iubește și apreciază, refuzând categoric ceea ce se înscrie în sfera banalului.

Ce putem admira în Viena

Catedrala Stephansdom a fost fondată de către ducele Henric al II-lea Jasomirgott pe locul unei vechi bazilici romane care data din secolul al XI-lea. În urma incendiului suferit în 1258, clădirea distrusă va fi înlocuită cu un alt edificiu în stil roman, din construc'ia căruia se mai păstrează și astăzi arcul roman. La data de șapte aprilie 1359, ducele Rudolf al IV-lea este cel care pune piatra de temelie a viitoarei catedrale în stil gotic. În 1511, lucrările la construcția turnului de nord sunt suspendate, fără îndoială acest lucru fiind consecința luptei contra Reformei și a amenințării turcești. În timpul ultimelor zile ale celui de al doilea război mondial fațada gotică este de asemenea distrusă. Datorită unor mari eforturi, astăzi s-a reușit reamenajarea ei. În zilele noastre, Catedrala Sf. ªtefan a devenit sinbolul orașului Viena.
Opera Națională a Curții a fost primul edificiu construit pe Ringstrasse în 1869. Renașterea franceză a servit ca model arhitectului August von Siccardsburg și decoratorului Eduard van der Nüll, fapt pentru care cei doi și-au atras asupa lor critici vehemente. Criticile poporului au devenit într-atât de dure, încât l-au determinat pe van der Nüll să se sinucidă, la scurt timp după ce von Siccardsburg suferise un infarct. Prin urmare, nici unul dintre ei nu mai apucă ceremonia de inaugurare a Operei Curții. Aceasta a avut loc la 15 mai 1869 și a fost marcată prin reprezentația „Don Juan“, de Mozart. La 12 martie 1945, din cauza unei bombe plasate aici, clădirea Operei este distrusă,  fiind reconstruită ulterior după vechile modele de către Erich Boltenstern, Ceno Kosak, Otto Possinger și R.H. Eisenmenger. Construcția noii clădiri va dura zece ani; la 5 noiembrie 1955, redeschiderea salonului de operă este celebrat prin reprezentația „Fidelio“, de Beethoven, sub conducerea lui Karl Böhm. Printre cei care de-a lungul timpului au ocupat funcția de director al Operei se numără muzicieni de renumele lui Gustav Mahler, Richard Strauss, Franz Schalk sau Clemens Krauss. Un ansamblu permanent, cu un număr considerabil de vedete, orchestra operei naționale reprezintă garanția nivelului ridicat al reprezentațiilor. O dată pe an, în februarie, opera devine locul de întâlnire al înaltei societățI vieneze, pentru că porțile ei se deschid pentru balul operei.
Monumentul care îl înfățișează pe compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart a fost executat în 1896 de către Viktor Tilgner. Născut la Salzburg, Mozart s-a stabilit în 1781 la Viena, oraș în care majoritatea capodoperelor sale au fost reprezentate. Compozitorul a fost de asemenea îngropat în Viena, la cimitirul Sf. Marx.
Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul de Arte Frumoase, care încadrează Piața Maria Tereza, au fost construite între anii 1872 și 1881. Gottfried Semper realizează forma exterioară a acestor edificii, în timp ce Karl von Hasenauer este însărcinat cu interiorul lor. În holul Muzeului de Istorie Naturală, pictura tavanului, realizată de Hans Canon, ilustrează în manieră impresionistă „ciclul vieții“. Cele opt departamente ale muzeului ooferă vizitatorilor o idee despre evoluția regnului vegetal și a celui animal. Alături de piese preistorice și antropologice, precum și de colecția de meteoriți, recunoscută pe plan mondial, mai sunt expuse aici și obiecte uzuale și de artă ale strămoșilor noștri. Printre acestea se numără celebra statuie „Venus din Willensdorf“, zeiță a fertilității, datând din anii 15000 î.Hr. Muzeul de Arte Frumoase beneficiază de una dintre cele mai importante galerii din lume, precum și de o colecție foarte variată de sculpturi și artă decorativă. Pe lângă acestea, muzeul deține o colecție de monezi, o colecție egipteană de mumii și o colecție de artă greacă, etruscă, romană și artă creștină. Vasta colecție de tablouri a muzeului, care cuprinde exemplare din Tițian, Tintoret, Caravaggio, Rafael, Rubens, Rembrandt, van Dyck, Dürer și Pieter Breugel. Pentru a realiza un tur complet al acestei colecții este necesară parcurgerea a patru kilometri.
Parlamentul a fost construit între anii 1873 și 1883, în stilul grec antic, în conformitate cu planul arhitectural al lui Theophil Hansen. Aleea principală este dotată cu opt coloane corintice, inspirându-se de asemenea din templele grecești. În acest loc se reunea, până în 1918, Consiliul Imperiului Austro-Ungar. Astăzi, Parlamentul a devenit sediul Consiliului Național.
Universitatea, operă a  arhitectului Heinrich Ferstel, a fost construită în perioada 1873-1883 în stil renascentist italian. Astăzi, universitatea din Viena este cea mai veche formă de învățământ superior în limba germană.
Burgtheater sau Teatrul Castelului a fost construit în 1888 de către Gottfried Semper la inițiativa lui Karl asenauer. Teatrul Național al Curții, fondat în 1776 de Joseph al II-lea șI rebotezat în 1821 Teatrul Curții Imperiale, se va instala în această clădire, unde va obține o reputație mondială.
Palatul Imperial Hofburg rămâne, prin măreția sa, măturie a puterii și bogăției deținute de Austria în trecut. Fiind simbolul dinastiei de Habsburg, care durează mai mult de 600 ani, clădirea care a constituit reședința sa reflectă practic istoria arhitecturii. Totuși, diferitele stiluri întâlnite aici se armonizează foarte bine. În conformitate cu planurile arhitecților Gottfried Semper și Karl von Hasenauer, der Neue Hofburg ( Castelul cel Nou ) trebuia să aibă o alee uriașă și să formeze împreună cu cele două muzee și Massepalast în josul străzii Ring un gigantic forum al împăraților. Însă acest proiect nu a fost decât parțial realizat. În zilele noastre, palatul servește ca sediu pentru președinție și adăpostește totodată Muzeul de Etnologie, o parte a Muzeului de Arte  Frumoase,  o colecție de arme și vechi  instrumente muzicale, tezaurul imperial ( Schatzkammer), Biblioteca Națională și dispune de săli rezervate conferințelor internaționale.

Al treilea sediu ONU

De mare importanță pentru Viena este și faptul că a devenit în anul 1979 al treilea sediu al Națiunilor Unite, după New York și Geneva. Centrul Internațional de la Viena, o construcție impresionantă din sticlă și beton armat, a fost construit între 1973-1979, după planurile arhitecturale ale lui Johann Staber. Pentru acesta au lucrat 3800 de angajați ai ONU din mai mult de o sută de țări diferite. După obținerea independenței sale, Austria devine membră a Organizației Națiunilor Unite în 1955. După 1957, Viena devine și sediul principal al AIEA ( Agenția Internațională pentru Energie Atomică ), precum și sediul ONUDI ( Organizația Națiunilor Unite pentru Departamentul Industrial ).
Rezervari on-line hoteluriRezervari on-line hoteluriBlogul turistului informat
Stiri
Localizare
Str. I. C. Bratianu, Nr. 2, Bloc A69, Ap. 1,
RO 240013, Ramnicu Valcea,
Tel: +40 250 726 726
Fax: +40 250 726 060
Mobil: +40 767 80 60 61
Mobil: +40 767 80 60 60
Skype: twt_romania
Yahoo: twt_romania
E-mail: office@t-w-t.ro
Click aici pentru harta!
Link-uri importante
Click for Bucharest Otopeni, Romania Forecast
Infoturism.ro - vacante, sejururi, circuite, cazari
PageRank Checking Icon