» Curs valutar
» Starea vremii
» Mersul trenurilor
Home Despre noi Cursuri limbi straine Termeni si conditii Stiati ca? Informatii Contact Impresii de calatorie Cariere

Despre Egipt

EGIPTUL, numit de Herodot "darul Nilului", este patria unei civilizatii strãvechi, fascinante si misterioase, ale cãrei taine au rãmas ascunse pânã în ziua de azi. Este situat in nordul Africii si în partea vesticã a Asiei Mici, þãrmurile sale fiind spãlate de cele douã mãri: Mediterana la nord si Marea Rosie la est. Suprafata totalã a tãrii este de aproximativ 1.002.000 kmp, mai mult de 90% din aceastã suprafatã fiind desert. Unitãtile geografice majore din tarã sunt: Desertul Vestic sau Desertul Libian la vest de Nil, o fâsie esticã a Saharei, Desertul Estic sau Desertul Arab la est de Nil, Peninsula Sinai care este pe suprafata Asiei Mici si Delta Nilului, care reprezintã majoritatea suprafetei arabile din tarã.

Întreaga istorie si economie a tãrii au fost definite de unul dintre cele mai lungi fluvii din lume, Nilul, care strãbate Egiptul de la sud la nord pe o distantã de aproximativ 1200 km, impãrtind în acest fel suprafata tãrii. Tara are o climã subtropicalã, marcând diferente destul de semnificative între diferitele zone ale tãrii, zona Alexandriei fiind afectatã si de clima mediteraneanã.

Numele oficial al tãrii este Republica Arabã Egipt, având capitala la Cairo, cel mai mare oras al Africii (aprox. 2500 kmp), o metropolã gãlãgioasã de aprox. 20 milioane locuitori, la care se adaugã aglomeratia de turisti si provincialii. Forma de guvernãmânt este republicã multipartidã democratã. Limba oficialã este araba dar peste tot se vorbeste limba englezã, germanã sau francezã. Religia oficialã este islamul. Aproximativ 90% din populatie este musulmanã. Restul de 10% din populatie sunt crestini, romano-catolici, protestanti, evrei.

Populatia Egiptului este de 66 milioane locuitori, din care 99% egipteni, beduini si berberi iar 1% sunt nubieni, armeni si europeni.

Moneda oficialã este lira egipteanã (LE), cu subdiviziunea piastrul (PST). 1 LE=100 PST. Importul si exportul lirei egiptene sunt interzise. În Egipt se poate introduce orice valutã liber convertibilã. Banii se pot schimba la hotel, la case de schimb valutar sau în bãnci. În majoritatea hotelurilor si magazinelor se pot folosi cãrti de credit. Pe vapoarele de croazierã nu sunt acceptate cãrtile de credit; plata se efectueazã doar în numerar. Bãncile sunt deschise de luni pânã vineri, între orele 08:30-14:00.

HURGHADA este situatã pe malul Mãrii Rosii, la 500 km de Cairo si este una din cele mai renumite statiuni litorale din Egipt. Marea este aici mãrginitã de plaje acoperite cu nisip fin. În unele locuri pãtrund în mare recifuri de corali, a cãror frumusete subacvaticã îi încântã pe iubitorii de scufundãri. Hurghada asigurã conditii ideale pentru baie si diferite sporturi nautice, datoritã climei plãcute si a faptului cã temperatura apei mãrii nu coboarã decât foarte rar sub 22° C.

EL GOUNA - mica Venetie a Egiptului se aflã la doar câteva minute de Hurghada. Este construitã pe 10km de plajã si se mândreste cu o arhitecturã unicã si diversã. El Gouna este o statiune modernã, creatã din desert si rãsfiratã pe o multime de insule si lagune frumoase. El Gouna oferã o gamã bogatã de posibilitãti de cazare în hoteluri luxoase. Dispune de asemenea de centre de scufundãri si sporturi acvatice, bazã hipicã, magazine si bazaruri, restaurante, baruri, discoteci, cluburi de internet, spital privat, farmacii, radio, postã, aeroport. Portul statiunii este renumit, de asemenea si singurul casino de pe coasta Mãrii Rosii. Marea mândrie a statiunii este terenul de golf.

SHARM EL SHEIKH este cea mai frumoasa statiune din Peninsula Sinai, avand toate facilitãtile necesare unui centru turistic: cazinouri, discoteci si baruri de noapte, cursuri de golf, scufundãri la micã si mare adâncime, diverse sporturi nautice. Situat în nordul statiunii, goful Na'ama este unul dintre centrele activitãtilor turistice, care tinde sã devinã o statiune de sine stãtãtoare. Se spune cã orice amator de scufundãri trebuie sã viziteze Sharm El Sheikh datoritã numeroaselor sale centre de scufundãri presãrate de-a lungul celor 10 km de plajã.

Informatii utile pentru turistii care calatoresc în Egipt

Documentele necesare calatoriei:

 • pasaport
 • voucher
 • asigurare medicala
 • biletul de avion
 • certificatul de nastere a copilului si împuternicirea pentru copil, (daca este nevoie)
 • certificatul de la banca (daca aveti mai mult de 3000 $/persoana)

Viza - pasaportul ar trebui sa aiba cel putin 6 luni valabilitate.

Cei care sosesc în Egipt pot detine în orice valuta pâna la 10000 USD. Daca valoarea este depasita, atunci banii trebuie declarati pâna la efectuarea controlului pasapoartelor, completând declaratia vamala.

Este necesar sa fie declarate si camerele video, bijuteriile si aparatura electronica. Turistii care au împlinit 20 de ani pot sa transporte 1 litru de bauturi alcoolice si 2 litri de bere. Cei care au împlinit 15 ani pot duce cu sine 200 de tigari sau 50 trabucuri.

Este interzis exportul din Egipt a lucrurilor vechi de valoare, corali si alta flora si fauna maritima (chiar si colectate de pe malul marii) . În cazul încalcarii acestei interdictii, veti plati o amenda în valoare de 1000$ . Introducerea drogurilor în Egipt se pedepseste foarte aspru.

SÃNÃTATE: nu este nevoie sã se facã vaccinuri prealabile. Vã recomandãm sã luati cu dvs. medicamentele folosite în mod curent precum si medicamente împotriva bolilor digestive, a insolatiei si a rãcelii.

BACSIS: In tãrile arabe se obisnuieste sã se ofere bacsis pentru serviciile acordate.

ÎMBRÃCÃMINTE: la vizitarea obiectivelor turistice nu sunt restrictii dar la moschee umerii si decolteul trebuie acoperite (cu halate care se dau la intrare).

FOTOGRAFIEREA , FILMAREA obiectivelor militare si strategice este strict interzisã. În majoritatea moscheelor si muzeelor fotografierea si filmarea sunt permise numai contra unei taxe suplimentare.

CLASIFICAREA HOTELURILOR este fãcuta de autoritatile de resort din tara respectiva, conform normelor locale.

CAZAREA se va face la hotelul pentru care ati plãtit si pentru care ati primit confirmarea. Din pãcate, se întâmplã câteodatã sã nu reusim sã confirmãm hotelul ales chiar dacã plata a fost efectuatã. Uneori hotelierii vând locuri peste capacitatea de cazare a hotelului. În aceste cazuri, dacã excursia nu a înce-put, va propunem cazare alternativã. Dacã excursia a început, se va asigura cazare compensatoare (redirectionare) la un hotel de aceeasi categorie ca si cel comandat initial. În conformitate cu normele internationale, în ziua sosirii cazarea se face începând cu ora 14.00. Camerele se elibereazã in ziua plecarii pânã la ora 12.00. Cazarea mai devreme de ora 14.00 sau eliberarea camerelor mai târziu de ora 12.00 se pot face contra cost, la receptie. Sosirea mai devreme sau plecarea mai târziu nu vã îndreptãteste sã folositi camera timp mai îndelungat.

CAMERELE se repartizeaza de catre receptia hotelului / vaselor de croaziera si acest lucru nu poate fi influentat de agentia Calibra. La majoritatea hotelurilor si pe vasele de croaziera camera tripla inseamna camera dubla cu pat suplimentar. Orice probleme legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvã la receptie sau cu ajutorul reprezentantului local al agentiei Calibra. Reclamatiile se întocmesc la fata locului si trebuie sã poarte semnãtura receptionerului si a reprezentantului local si vor fi prezentate agentiei Calibra la revenirea din excursie, în timp util - conform capitolului referitor la reclamatii din conditiile generale de vânzare.

MASA. Pachetele de servicii turistice includ micul dejun sau demipensiune (mic dejun si cina) sau pensiune completa (mic dejun, pranz si cina) sau all inclusive (mic dejun, pranz, cina, gustari, bauturi alcoolice si racoritoare de productie locala servite la pahar, diverse activitati sportive, etc). De mentionat ca bauturile (apa, vin, sucuri, cafea etc) nu sunt incluse in pret (inafara de hotelurile cu all inclusive).

EXCURSIILE FACULTATIVE sunt organizate de agentiile de turism locale. Dacã aveti reclamatii cu privire la organizarea si desfãsurarea programelor facultative, trebuie sã le rezolvati la fata locului. Reclamatia nu este valabilã dacã este fãcutã la întoarcerea în tarã.

BAGAJELE voluminoase se vor transporta contra cost. Limita maximã admisã (gratuit) este de 20 kg/ persoanã.

APA de la robinet poate fi folositã pentru igiena dentarã. Pentru bãut, se recomandã apa îmbuteliatã.

BIJUTERIILE, documentele, banii, cecurile, cãrtile de credit si toate obiectele de valoare este recomandat s le pastrati în seif, care poate fi închiriat la receptie sau direct în camerã.

Ora - este aceeasi ca si în Romania.

Religia - 90% dintre egipteni sunt musulmani (în majoritate suniti), 10% sunt crestini s.a.

Clima - la nord - subtropicala, pe restul teritoriului - tropicala de desert, cu schimbare brusca a temperaturii diurne.

Sezonul de plaja în Egipt se prelungeste tot anul: temperatura apei în Marea Rosie, iarna nu coboara mai mult de +20°С la mal si +22°С la corali (în Marea Rosie nu ar fi existat corali, daca apa ar fi mai rece de +22°C), vara, temperatura apei ajunge la +30°С . Cea mai calduroasa perioada se înregistreaza în iulie-august, temperatura scade în octombrie.

Temperaturile medii ale aerului si apei în Egipt:


TEMPERATURĂ (C°)

Octombrie

Noiembrie

Decembrie

Ianuarie

Februarie

Martie

Aprilie

CAIRO

max.

24

21

20

21

24

28

32

min.

14

11

9

10

11

11

18

LUXOR

max.

29

25

23

25

29

35

39

min.

12

8

6

7

11

16

20

ASWAN

max.

30

26

24

26

20

35

39

min.

15

10

8

10

13

18

21

HURGHADA

max.

26

28

25

25

28

30

34

min.

16

16

14

12

15

16

21

apa marii

25

25

23

21

23

24

25

SHARM EL SHEIKH

max.

25

26

23

22

25

28

30

min.

15

15

12

12

13

15

19

apa mării

23

24

22

20

20

22

23

Banii - moneda Egiptului – funtul egiptean sau lira egipteana (L.E.). 1 lira 100 = de piastre. 1$ USA = aproximativ 5 lire. În magazine se accepta si dolari, însa atunci marfa va fi mai scumpa. Banii se pot schimba la banca, aeroport, sau la casa de schimb valutar din hotel.

Bancile lucreaza între orele 10.00 - 14.00 si 18.00 - 21.00, zilele libere- sâmbata, duminica, unele banci nu lucreaza nici vineri.

Muzeele - se închid devreme (iarna, la ora16, vara, la ora 17).
Daca planificati o excursie la muzeu, sa aveti în vedere acest lucru). Fotografiatul în muzee se permite, dar fara blit si contra cost. Se poate filma , contra cost.

Magazinele - iarna magazinele sunt deschise de la 9.00 la 20.00, cu pauza de masa între 12.00 si 14.00. Vara, pauza de masa este între 14.00-16.00. Zi libera - vineri.

Este foarte bine dezvoltat, în Egipt, lantul magazinelor DUTY FREE. Cumparaturile în aceste magazine se pot face la prezentarea pasaportului.

Bauturile alcoolice se pot cumpara doar în aceste magazine. Cumparaturile se trec sub forma de notita în pasaport. Pe timpul sederii în tara turistii pot achizitiona 3 litri de bauturi alcoolice tari sau 2 litri de bauturi alcoolice tari si un bax de bere. În iunie 1999 parlamentul Egiptului a luat decizia ca în magazinele DUTY FREE se pot face cumparaturi timp de 24 de ore de la momentul sosirii.

În zona de odihna, majoritatea magazinelor sau tarabelor de suveniruri nu au un pret fix, dupa negocierea pretului produsul poate fi luat de 2-3 ori mai ieftin.

Suvenirurile - cele mai populare cumparaturi în Egipt sunt papirusii, uleiurile si esentele parfumate, precum si statuetele din bazalt, articolele din aur si agint, pietrele pretioase, narghilea, hainele traditionale.

Egiptul este invadat de hârtie de orez falsificata sau frunze de banane cu desen
stantat, din aceasta cauza papirusii trebuie cumparati din anumite magazine în care se dau si certificatele de calitate pentru aceste produse.

Transportul - în partea centrala a statiunilor, în lungul plajei, circula mini-busuri, destul de des. Însa e nevoie sa iesiti pe sosea si sa le faceti cu mâna pentru ca nu exista statii. Desi plata este fixa 1-1,5 lire, ar fi bine sa stabiliti plata înainte de a va îmbarca. Sa nu va fie jena sa negociati cu soferul. Trebuie sa va interesati daca va va duce la locul potrivit, pentru ca acest mijloc de transport este unul privat - ruta poate fi modificata în functie de doleantele pasagerilor. La anumite hoteluri, conform graficului afisat, circula autocarele, costul calatoriei fiind între 5-10 lire. Cel mai confortabil si eficient mijloc de transport în Egipt este taxiul, comanda caruia este cel mai bine sa o faceti chiar la receptia hotelului. Pretul trebuie discutat cu soferul dinainte.Valoarea unei calatorii variaza între 10-30 lire. Puteti închiria si o masina - pretul variaza de la 70 $/zi (masina mica) la 300$/zi (masina de teren). Pentru aceasta aveti nevoie de permis de conducere - model international, carte de credit sau garantie (bani cash). Și, neaparat, verificati daca masina are asigurare completa. Rugam sa atrageti atentia asupra comportamentului pe drumuri pentru ca aici, practic, nu exista reguli de circulatie.

Deplasarea între orasele îndepartate se face cu caravana, sub supravegherea politiei.

Telefonul - pentru a suna în România formati 004, prefixul orasului si numarul necesar. Cel mai convenabil ar fi sa folositi cartela care poate fi achizitionata de la cel mai apropiat nod de comunicare si sa sunati de pe telefonul public.

Restaurantele - în majoritate, sunt situate pe teritoriul hotelurilor. Intrarea în hotel este nelimitata, aici puteti vizita nenumarate baruri si discoteci. Retineti, ca introducerea alcoolului pe teritoriul hotelului sau în discoteci se amendeaza (în jur de 100 lire).

Mîncarurile bucatariei egiptene sunt picante si se prepara, de regula, cu multe mirodenii si sosuri. Daca în meniu nu sunt trecute preturile, ar fi de dorit sa discutati dinainte despre pretul prânzului; si aici de asemenea puteti negocia.

Sistemul "ALL INCLUSIVE" - în fiecare hotel formula "ALL INCLUSIVE" este diferita. Dar exista o regula pentru toate hotelurile: bauturile gratuite se toarna în pahare. Toate bauturile care sunt în sticla se platesc separat. De regula fresh-urile si înghetata se platesc separat.

Bufet suedez - sa aveti în vedere ca la cina toate bauturile se achita suplimentar. Se recomanda apa minerala "Baraka", productie locala.

Piscina - ar trebui luat în considerare faptul ca hotelurile pot sa opreasca încalzirea piscinelor

Electricitatea - 220 V

Bacsis - se lasa chelnerilor în baruri si restaurante, cameristelor, hamalilor, soferilor de taxi si ghizilor, si este aproximativ 5-10% din pretul comenzii. Bacsisul nu este obligatoriu, dar daca clientul a ramas satisfacut de serviciile oferite - bacsisul va fi un gest de apreciat. La unele restaurante bacsisul este inclus în nota de plata.

Telefoane utile

Ambasada României în Cairo:tel. (+202)7360107, (+202)7355326
Oficiul "TEZ TOUR" în Hurghada: tel. (+2065)3 441467/8/9, 3 441470/5.
Oficiul "TEZ TOUR" în Sharm el Sheikh : tel. (+2069)3 602870/1/2.
Hurghada (prefixul orasului 065): Politia turistica 3 446-765; Departamentul de Politie 3 446-359; Spital 3 446-740; Aeroport 3 442-831;
Sharm el Sheikh (prefixul orasului 069): Politia turistica 3 600-675; Departamentul de Politie 3 660-306; Ambulanta 3 600-554; Spital 3 661-011; Aeroport 3 601-140.

Recomandari
Nu se recomanda categoric:

 • sa beti apa de la robinet (pentru spalatul pe dinti si spalatul fructelor se recomanda folosirea apei fierte sau îmbuteliate);
 • bauturile racoritoare neîmbuteliate, cumpararea ghetii de la vânzatorii de pe strada pentru a raci bauturile;
 • comercializarea drogurilor (legislatia egipteana prevede pedeapsa maxima);
 • fotografierea obiectelor strategice, colectarea drept amintire a ramasitelor monumentelor istorice;
 • catararea pe piramide;
 • scaldatul si bronzatul topless;
 • taierea si distrugerea coralilor;
 • scaldatul în Nil;
 • mersul descult sau statul pe pamânt fara patura, pe malurile Nilului.

Daca v-ati hotarât sa va plimbati cu camila, sa nu uitati ca veti urca pe ea fara sa platiti un ban, dar ca sa va dati jos o sa trebuiasca sa platiti. Hotelurile nu poarta raspunderea de banii si lucrurile Dvs pretiose, din aceasta cauza va recomandam sa va folositi de seif (în majoritatea hotelurilor seiful deja este în camera, iar Dvs închiriati doar cheile de la el).

Daca mergeti în excursie, sa nu uitati sa luati pasaportul cu Dvs.

Marea - când va scaldati încercati sa nu atingeti nimic cu mâna, pentru ca majoritatea pestilor sunt periculosi. Nu aveti voie sa rupeti coralii (amenda 100 $), va recomandam de asemenea sa purtati încaltaminte de plastic , care poate fi cumparata în magazinele locale. Daca v-a întepat un peste sau ati calcat pe un arici de mare, trebuie sa parasiti imediat apa si sa va adresati unui medic. Va sfatuim sa va abtineti de la scaldatul nocturn.

Îmbracamintea - va recomandam hainele usoare din bumbac si palarii. Femeilor care se duc în oras neînsotite de barbati, le recomandam sa fie mai atente în ceea ce priveste alegerea vestimentatiei. Pentru vizitarea atractiilor turistice for fi potriviti pantalonii lungi si camasile care acopera mâinele. Pentru plimbarile de seara sunt necesare hainele groase – pulover, camasa, jacheta. Pentru urcarea pe muntele lui Moise veti avea nevoie de încaltaminte sport si haine calduroase iarna.

Trusa medicala - înainte de calatorie luati-va cu Dvs trusa medicala de prim ajutor care va va ajuta în caz de mici probleme cu sanatatea. Astfel, veti evita problemele de comunicare, mai ales ca multe medicamente pot avea denumiri diferite.

 • calmante si medicamente cardio-vasculare
 • medicamente pentru diaree
 • medicamente contra greturilor,
 • medicamente contra insectelor
 • plasture,
 • picaturi pentru ochi,
 • creme protectoare si creme pentru îngrijirea pielii dupa expunerea la soare.

Serviciul medical - în Egipt exista clinici de stat si particulare, unde serviciul medical este cu plata, însa în cazul în care aveti asigurare medicala, serviciile sunt fara plata sau cu compensarea cheltuielilor, conform politei de asigurare medicala.

Va dorim o calatorie placuta!

Formular de contact -

Nume:

Adresa:

Telefon
Adresa ta de Email:

Adauga mesaj/comanda:
Contacteaza-ma inapoi pe Telefon
Contacteaza-ma inapoi pe Email
Cod anti-spam: Array
Introdu codul anti-spam:
Rezervari on-line hoteluriRezervari on-line hoteluriBlogul turistului informat
Stiri
Localizare
Str. I. C. Bratianu, Nr. 2, Bloc A69, Ap. 1,
RO 240013, Ramnicu Valcea,
Tel: +40 250 726 726
Fax: +40 250 726 060
Mobil: +40 767 80 60 61
Mobil: +40 767 80 60 60
Skype: twt_romania
Yahoo: twt_romania
E-mail: office@t-w-t.ro
Click aici pentru harta!
Link-uri importante
Click for Bucharest Otopeni, Romania Forecast
Infoturism.ro - vacante, sejururi, circuite, cazari
PageRank Checking Icon