» Curs valutar
» Starea vremii
» Mersul trenurilor
Home Despre noi Cursuri limbi straine Termeni si conditii Stiati ca? Informatii Contact Impresii de calatorie Cariere

Austria

Tara si oamenii

Austria este un stat federal, republică federală pe bază democratică-parlamentară.

Austria are o suprafață totală de 83.858 km2 și se compune din 9 landuri federale autonome cu guverne locale proprii. Jurisdicția federală este exercitată de „Nationalrat“ împreună cu „Bundesrat“ (cele două camere ale parlamentului).
Austria este membru al Uniunii Europene, a Națiunilor Unite precum și a majorității organizațiilor de la Națiunile Unite.
Din cele aproximativ 8 milioane de locuitori ai Austriei aproximativ 98% sunt vorbitori de limbă germană. În sudul și estul teritoriului federal trăiesc cele șase etnii recunoscute în Austria (croați din Burgenland, roma, slovaci, sloveni, cehi și unguri)
Aproximativ 78 % din austrieci sunt romano-catolici, 5 % protestanți, 4,5 % au alte confesiuni religioase.

Geografie

Suprafața totală: 83.858 km2
Austria este un stat situat în partea sudică a Europei Centrale.
Există frontiere de stat comune cu Germania, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Italia, Elveția și Liechtenstein.

Relieful austriac prezintă o structurare naturală bogată. Regiuni alpine înalte și intermediare, dealuri și câmpie. Spațiul alpin se întinde din vest către sud până în Bazinul Vienei (Alpii orientali, Hohe Tauern, Karnische Alpen, Südkarawanken și părți din Alpii de sud), care acoperă aproximativ 2 treimi din suprafața țării. Vestul țării este acoperit de munți iar în est predomină șesul și dealurile, care ajung până la câmpia panonică din partea nordica a Burgenland-ului
Cel mai înalt munte este Grossglockner cu o altitudine de 3.797 m, și cel mai important râu este Dunărea cu o lungime de aproximativ 350 km pe teritoriul Austriei.

Istoria Austriei

Artă si cultură între granița alpilor și ștrandul Dunării.

Istoria Austriei este foarte schimbătoare, la fel ca pentru majoritatea statelor europene. Și în ciuda acestui fapt, anumite elemente singulare din caracterul austriac s-au impus în orice situație. Cu precădere chemarea către savoare, frumusețe, cultivare a reprezentat mereu o forță de motivare pentru oricine. ...

Istoria timpurie

Încă din epoca timpurie a pietrei (până aproximativ în 8.000 î.Chr.) există dovezi că au existat așezări umane pe teritoriul Austriei din prezent, în lunca roditoare a Dunării și în văile Alpilor. În perioada celtică (800 – 400 î. Chr.) se formează primul regat, Noricum, a cărui așezări dobândesc o bogăție remarcabilă mai ales prin exploatarea și comerțul cu sare. Dovezile arheologice din localitatea Hallstatt, unde în muzeul local se poate realiza o călătorie în timp, au dat numele acestei perioade: perioada Hallstatt.

Pe la începutul erei noastre romanii cuceresc cea mai mare parte din teritoriul țării, întemeiază orașe și construiesc străzi. Cea mai importantă așezare din Austria Carnuntum (capitala provinciei romane Panonia Superioară, situată astăzi în Austria Inferioară) cunoaște o deosebită înflorire și devine chiar oraș imperial. În prezent se poate vizita acest loc pentru a vedea un impunător parc arheologic cu muzeu și cu amfiteatru.

De la ostarrichi pana la Austria (Osterreich)

Odată cu începutul perioadei popoarelor migratoare dispare influența romană în țările dunărene. Din secolul 6 apar triburi germanice (bavareze) care ocupă acest teritoriu. Pentru a împiedica năvălirea slavilor și avarilor de la răsărit domnitorul Carol cel Mare a întemeiat în jurul anului 800 d. Chr. o marcă la graniță pe teritoriul actualei Austrii Inferioare. În secolul 10 se mai întemeiază o marcă la răsărit de Enns, care se află în suzeranitatea principelui de Bavaria și care i se acordă drept feudă lui Leopold din familia Babenberg. În această perioadă (996) apare prima atestare documentară a numelui "Ostarrichi", care va deveni ulterior "Österreich" (Austria).

Dinastia Babenberg: Fondatorii Austriei
Dinastia Babenberg își stabilesc reședința mai întâi la Pöchlarn și apoi la Melk în frumoasa luncă a Dunării la Wachau. Teritoriul este colonizat și se construiesc mănăstiri. (ex. Klosterneuburg). În prima jumătate a secolului 12 Austria devine principat sub Heinrich Jasomirgott, și Viena oraș de reședință.

Inceputul domniei habsburgilor

Habsburgii
Peste mai bine de 100 ani își începe domnia regele Rudolf I. – în calitate de prim reprezentant al familiei Habsburg, care va conduce din acest moment destinele țării pe o perioadă de peste 650 ani. Centrul imperiului devine palatul Hofburg din Viena, a cărui muzee diverse (Trezoreria, Muzeul Sisi) prezintă în prezent viața și activitățile casei imperiale.
Țara devine o mare putere sub domnia habsburgilor și în 1452 sub Friedrich III devine imperiu. Printr-o politică a căsătoriilor iscusite habsburgii își asigură în secolul 15 influența asupra Franței iar unii reprezentanți ai familiei devin chiar regi în Spania și implicit în proaspetele colonii ale Spaniei de peste ocean.
Războaiele cu turcii
Cea mai mare provocare a secolului 16 sunt turcii care vin de la răsărit. În 1529 se înregistrează primul asediu otoman asupra Vienei, dar fără succes. Invadatorii se retrag dar amenințarea rămâne acută pentru următorul secol și jumătate. În 1683 turcii ajung încă o dată în fața porților cetății. Din nou sunt respinși și alungați apoi de conducători de oști cum ar fi Prințul Eugen de Savoia până după Belgrad.
Barocul
Eliberarea de pericolul turcesc reprezintă în același timp semnalul de start pentru o înflorire fără precedent a artelor și a culturii: clădiri somptuoase cum ar fi minunatul palat Schönbrunn (în prezent parte din patrimoniul mondial) sau Domul din Salzburg, iar arhitecții Johann Fischer v. Erlach, Lukas v. Hildebrandt și Jakob Prandtauer alături de Daniel Gran, Paul Troger, Franz Anton Maulbertsch creează opere deosebite. Sub domnia Împărătesei Maria Theresia (1717-1780) s-au realizat reforme cuprinzătoare în toate domeniile statului care au fost continuate de fiul ei, Împăratul Joseph II. (1741-1790), un monarh iluminat, liberal.

De la Biedermeier la Jugendstil

Prin Revoluția franceză din 1789 și venirea ulterioară la putere a lui Napoleon s-au generat multe schimbări: Austria este angajată în Războaiele napoleoniene și în 1814/15 găzduiește Congresul de la Viena unde se stabilește noua ordine a continentului. Șocul pe care revoluția l-a exercitat asupra caselor nobile din Europa, este întâmpinat în Austria de către Împăratul Franz I și prin Cancelarul său de stat Metternich prin limitarea libertăților cetățenești și prin cenzură. Acesta este motivul pentru care burghezia se retrage în sine: Epoca Biedermeier începe. Saloanele sunt din nou pline de invitați – artele cunosc un nou avânt. Pictori ca Ferdinand Georg Waldmüller și Friedrich Gauermann, compozitori ca Franz Schubert și poeți ca Adalbert Stifter, Ferdinand Raimund sau Franz Grillparzer fac valuri în societate.

Sfârșitul acestei epoci este marcat de o nouă revoluție: În 1848 burghezia îl elimină pe Franz I și Împăratul Franz Joseph I preia domnia. Împreună cu soția lui Elisabeth, cunoscută prin apelativul legendar "Sisi", ei marchează puternic imaginea imperială austriacă până în zilele noastre. Orașul lor de reședință Viena este transformat prin construcțiile majestuoase într-o importantă metropolă din Europa centrală, care este centrul unui imperiu uriaș cu multe popoare, ce se întinde peste Ungaria, Italia de nord și mult spre Europa de sud-est.

Regele valsului Johann Strauß devine cunoscut în întreaga lume. Sigmund Freud concepe psihoanaliza. Multe opere unice sunt create în jurul anilor 1900 în stil Jugendstil vienez. Pictori ca Gustav Klimt și Egon Schiele au opere impresionante și la fel se întâmplă cu arhitecții Otto Wagner și Adolf Loos. Orice plimbare pe Ringstraße din Viena, o vizitare a muzeelor Sisi- sau Sigmund-Freud permit o perspectivă cuprinzătoare a acestei epoci alături de Galeria Austriacă Belvedere.

Secolul XX si dupa…

Vremuri schimbătoare
Tensiunile din cadrul monarhiei culminează în 1914 cu asasinarea moștenitorului austriac la tron Arhiducele Franz Ferdinand în Sarajevo, prin care se declanșează Primul război mondial. Împăratul Franz Joseph moare în 1916 și după sfârșitul războiului, în 1918, Austria devine republică. Situația economică foarte dificilă și conflictele politice între tabăra creștin-socială și a social-democraților sunt caracteristice pentru această perioadă și în februarie 1934 se declanșează războiul civil. Cancelarul Federal Engelbert Dollfuß pune prin Constituția din Mai 1934 bazele unui stat autoritar bazat pe stări sociale. În luna iulie din același an național-socialiștii austrieci au o tentativă de lovitură de stat, care este înăbușit ce-i drept, dar care duce la asasinarea Cancelarului Federal Engelbert Dollfuß.
Wehrmacht-ul german intră în 12 martie 1938 în Austria iar Austria este anexată ca „Ostmark“ în Imperiul German național-socialist al lui Adolf Hitler. După sfârșitul celui de-al doilea Război mondial în 1945 Austria redobândește statutul de republică, dar rămâne încă un deceniu sub ocupația forțelor aliate Marea Britanie, Franța, SUA și Uniunea Sovietică.
În secolul al 21-lea
Prin semnarea Tratatului de stat între aliați și Austria în 15 mai 1955 și prin declarația „neutralității perpetue“ Austria devine din nou independentă. Republica alpină situată lângă „Cortina de fier“ își câștigă repede renumele de interfață între Est și Vest. Ea acordă găzduire refugiaților după Revoluția ungară din 1956 și după Primăvara de la Praga din 1968 și devine rapid patrie a organizațiilor internaționale (ONU, OPEC) și gazdă pentru conferințe și întâlniri importante la vârf. Cortina de Fier cade între anii 1989/1990 și în 1995 Austria aderă la Uniunea Europeană.

 

Viena Card

210 de reduceri cu acest card pentru numai 18,50 €Â  De unde se poate cumpara? Cardul se poate achizitiona de la sediul agentiei Terra World Tours. Platiti cardul aici si il veti gasi in Viena la hotelul unde sunteti cazat De [...]

Formular de contact -

Nume:

Adresa:

Telefon
Adresa ta de Email:

Adauga mesaj/comanda:
Contacteaza-ma inapoi pe Telefon
Contacteaza-ma inapoi pe Email
Cod anti-spam: Array
Introdu codul anti-spam:
Rezervari on-line hoteluriRezervari on-line hoteluriBlogul turistului informat
Stiri
Localizare
Str. I. C. Bratianu, Nr. 2, Bloc A69, Ap. 1,
RO 240013, Ramnicu Valcea,
Tel: +40 250 726 726
Fax: +40 250 726 060
Mobil: +40 767 80 60 61
Mobil: +40 767 80 60 60
Skype: twt_romania
Yahoo: twt_romania
E-mail: office@t-w-t.ro
Click aici pentru harta!
Link-uri importante
Click for Bucharest Otopeni, Romania Forecast
Infoturism.ro - vacante, sejururi, circuite, cazari
PageRank Checking Icon