» Curs valutar
» Starea vremii
» Mersul trenurilor
Home Despre noi Cursuri limbi straine Termeni si conditii Stiati ca? Informatii Contact Impresii de calatorie Cariere

Romania

ROMANIA

România este un stat situat în sud-estul Europei. Se învecinează cu Ucraina și Republica Moldova în nord și est, Ungaria și Serbia la vest și Bulgaria la sud. În sud-est, România are o porțiune de coastă care îi oferă acces la Marea Neagră. Capitala și cel mai mare oraș este București. România este un stat membru al NATO din 2004 și, din 1 ianuarie 2007, al Uniunii Europene.

Etimologie

Numele de România provine de la român, cuvânt derivat din latinescul romanus (roman). Faptul că românii se denumesc folosind un cuvânt derivat din romanus (română român/rumân) este menționat începând cu secolul XVI de către mulți autori, printre care umaniștii italieni care au călătorit în Transilvania, Moldova și Valahia. Cel mai vechi document existent, scris în limba română este o scrisoare din 1521 (cunoscută sub numele de "Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung") care anunță primarul Brașovului despre un atac iminent al turcilor. Acest document este, de asemenea, cel mai vechi în care apare denumire de "român" într-un text scris în română, Valahia fiind numită Țeara Rumânească (latină terra).

Istorie

Granițele României de astăzi includ o mare parte din teritoriul statului antic Dacia.
Teritoriul actual al României a fost locuit începând cu mileniul 2 înainte de Hristos, de triburile indo-europene ale tracilor. Începând cu secolul 6 înainte de Hristos, în regiunea Dunării de Jos sunt semnalați geții, iar în ținuturile Banat și Transilvania, dacii. În vremea lui Burebista (82-44 î.Hr.), statul geto-dac avea ca hotare: în nord - Carpații Păduroși, în sud - munții Haemus (Balcani), în vest - confluența râului Morava cu Dunărea mijlocie, în est - râul Bug.
După moartea lui Burebista, statul geto-dac se va destrăma în patru apoi în cinci formațiuni politice. Nucleul statal se menține în zona munților Șureanu, unde domnesc succesiv Deceneu, Comosicus și Coryllus
În Evul Mediu, populația de pe teritoriul actual al României trăia în două formațiuni statale distincte: Țara Românească și Moldova - dar și în Transilvania, Ungaria, Banat, Crișana, Maramureș. În secolul al XVIII-lea, primele două (Moldova 1711, Țara Românească 1716) au fost vasale Imperiului Otoman, dar aveau autonomie internă, perioada cunoscută ca perioada domnitorilor fanarioți. Transilvania aparținea Ungariei, apoi Imperiului Otoman, apoi Imperiului Austro-Ungar, dar având de asemenea o autonomie largă.

Statul modern român a fost creat prin unirea principatelor Moldova și Muntenia (sau Țării Rumânești), în anul 1859, odată cu alegerea concomitentă ca domnitor în ambele state a lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului. Unirea nu fusese garantată decât pe parcursul domniei lui Cuza, momentul fiind depășit de introducerea unei case domnitoare străine, de Hohenzollern din ramura catolică: din 1881, regi. România a devenit independentă în urma participării la războiul ruso-turc din 1877 - 1878, odata cu Serbia.
Țara își va mări teritoriul ca urmare a celui de-al doilea război balcanic, când în urma Păcii de la București (1913) se obține Cadrilaterul și a Primului Război Mondial, când Transilvania, Bucovina și Basarabia sunt obținute, în cea mai mare parte, prin aplicarea politicii "autodeterminării națiunilor" (principiile wilsoniene, cu inițiative locale și plebiscite), dar
având ocazional aspectul unor campanii militare (1918-1919).

Harta României Mari

Basarabia, Bucovina de nord și Ținutul Herța au fost încorporate Uniunii Sovietice în 1940, recuperate în anul 1941 și apoi din nou încorporate în Uniunea Sovietică în anul 1944, iar astăzi se află în componența Republicii Moldova și a Ucrainei. În anul 1940, Cadrilaterul a fost restituit Bulgariei.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, România va deveni o țară comunistă
sub influența Uniunii Sovietice - contracarată, după cca. 1965, de o variantă autohtonă de regim comunist, ocazional, în probleme de politică externă, în opoziție cu URSS. Regimul a rămas îndepărtat de orice altă tentativă de reformă internă, întorcându-se la abordări dogmatice autoritare, cu manifestări represive, pe măsură ce era confruntat cu politicile de Perestroika.În decembrie 1989, la capătul unei serii de evenimente sângeroase, edificiul politic comunist s-a prăbușit.

Politică

Parlamentul României este bicameral, fiind alcătuit din Senat, cu 137 de membri, și Camera Deputaților, cu 314 de membri. Un număr de 18 locuri suplimentare în Camera Deputaților sunt rezervate reprezentanților minorităților naționale. Diferența numărului de membri se datorează normei de reprezentare diferite de la o Cameră la alta. Astfel, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 70.000 locuitori, iar cea pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori. Are rol legislativ, discutând și votând legile ordinare și organice, atât in comisiile de specialitate cât și în plen. Membrii parlamentului sunt aleși prin vot pe listă, universal, direct și secret. Sistemul electoral este unul proporțional (membrii parlamentului se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din totalul sufragiilor exprimate, în baza unui algoritm). Alegerile se țin o dată la patru ani, ultimele având loc la 28 noiembrie 2004.Președintele României este ales prin vot direct o dată la cinci ani, printr-un sistem majoritar, în care câștigător este declarat cel care acumulează, la primul tur de scrutin, 50%+1 din voturile alegătorilor înscriși în listele electorale. Dacă acest procent nu se atinge, are loc un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidați, fiind declarat câștigător candidatul care întrunește cel mai mare număr de voturi. Până la revizuirea Constituției în 2003, mandatul prezidențial era de 4 ani. Președintele desemnează un candidat pentru funcția de Prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament ori, dacă nu există o astfel de majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. La rândul său, Primul ministru își alege membrii guvernului, guvernul fiind apoi supus aprobării parlamentului. Guvernul împreună cu președintele reprezintă puterea executivă în stat. Ultimele alegeri au avut loc la 28 noiembrie 2004 (primul tur de scrutin), respectiv la 12 decembrie 2004 (al doilea tur de scrutin). România este reprezentată în cadrul Uniunii Europene de 34 europarlamentari. România este membră a Organizației Națiunilor Unite din data de 14 decembrie 1955, NATO din 2004, și a Uniunii Europene(UE), din data de 1 ianuarie 2007.

Puterea judecătorească este exercitată de Înalta Curte de Casație și Justiție împreună cu curțile de apel, tribunalele și judecătoriile.

Constituția României, adoptată în 1991 și modificată în 2003, este bazată pe cea din 1923 și pe a celei de-a V-a Republici Franceze.

Organizare administrativă

Teritoriul României este împărțit în 41 de județe, plus municipiul București. Fiecare județ este administrat de către un Consiliu Județean și un prefect. Clima României este temperat-continentală, cu precipitații relativ reduse și cu diferențe mari între anotimpuri.

Clima

Vara este un anotimp călduros, care durează de la sfârșitul lui mai la jumătatea lui septembrie în câmpiile din Sud și Vest. În sudul României există peste 25 de zile "tropicale" (cu temperaturi peste 30, chiar 35° C) și peste 90 de zile de vară (cu temperaturi peste 25-30° C). Temperatura maximă absolută din România este de +44.5° C, și s-a înregistrat la Ion Sion, lângă Brăila, pe 10 august 1951. Adesea, vara apar furtuni puternice cu cantități mari de precipitații.
De notat că în zonele montane din Nord și Centru vara este un anotimp temperat, cu puține zile tropicale sau de vară, și cu nopți răcoroase.

Toamna este un anotimp mai scurt, de tranziție, cu perioade lungi de uscăciune alternând cu perioade de ploi. În a doua parte a lunii octombrie vin primele înghețuri, iar în noiembrie primele ninsori. În câmpii, acestea se manifestă adesea mai târziu decât în restul țării.

Iarna este un anotimp friguros, în care masele de aer rece venite din Est aduc temperaturi de până la -20° C sau chiar sub (recordul este de -38,5, la Bod, lângă Brașov, înregistrat la data de 25 ianuarie 1942). Zăpada nu este abundentă comparativ cu alte state europene, atât datorită lipsei de precipitații cât și datorită creșterilor frecvente de temperatură. În Sud și Vest cu precădere, stratul de zăpadă se topește și reface de câteva ori în decursul unei ierni.

Primăvara este un alt anotimp de tranziție, relativ scurt. Temperatura crește cu repeziciune, înghețurile dispărând în luna aprilie.

Temperatura medie anuală variază de la 11° C în lunca Dunării, la 6° C în Harghita. Temperatura medie a lunii iulie variază între 26° C și 18° C tot în funcție de regiune. În ianuarie, aceste temperaturi variază de la 0° C (la Băile Herculane sau la Mangalia) la - 6° C (în depresiuni).

Precipitațiile sunt moderate, variind de la insuficienta cantitate de 400 mm din Dobrogea la 500 mm în Câmpia Română și până la 600 mm în cea de Vest. Odată cu altitudinea, precipitațiile cresc, depășind pe alocuri 1.000 mm pe an. La altitudini mai mari de 1.800 m, precipitatiile au o valoare de 1.000-1.200 mm/an. Media anuală a precipitațiilor, urmând scăderea treptată a influențelor oceanice și mediteraneene, scade ușor de la vest la est. Media anuală a precipitațiilor căzute (calculate pe întreg teritoriul) este de 637 mm anual, cu valori sensibil mai ridicate în zonele montane (1.000 - 1.400 mm/an) și progresiv mai scăzute spre est, în Bărăgan fiind 500 mm/an, iar în Dobrogea și Delta Dunării coborând până la 400 mm/an.

Turism

Turismul în România se concentrează asupra peisajelor naturale și a istoriei sale bogate. Numărul de turiști este în creștere, ajungând în prezent la aproximativ 6-7 milioane pe an, iar această activitate devine o sursă tot mai importantă de venit. Economia românească e caracterizată de un potențial uriaș pentru turism, acesta atrăgând 880 milioane de euro în investiții în 2005 [3].

Cele mai importante puncte turistice ale României sunt:

Dintre acestea se remarcă:

Castelul Peleș din Sinaia

Unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice din România, construit între anii 1875-1883, ca reședință de vară a regelui Carol I de Hohenzoller,primul rege al României ; astăzi adapostește un muzeu cu colecții de picturi, sculpturi, armuri .

Biserică maramureșană din lemn

Castelul Bran

Remarcabil monument de arhitectură, castelul Bran este legat de mitul lui Dracula care, conform legendei, obișnuia adesea să vină aici. Mulți turiști vin să viziteze acest castel și împrejurimile sale în căutarea adevăratei istorii ce a generat misterioasa legendă.

Bisericile de lemn din Maramureș

Sunt exemple remarcabile ale arhitecturii locale religioase, cu influențe gotice interpretate într-o manieră specifică; construcții înguste dar înalte din lemn, cu turle caracteristice, înalte și subțiri, acoperișuri simple sau duble, acoperite cu șindrilă.

Bucovina

Mănăstirile cu fresce exterioare – se remarcă prin excepționala valoare a picturilor murale exterioare, capodopere ale artei bizantine, datând din secolele XV si XVI; 7 dintre ele, și anume: Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava, Sucevița, Voroneț fac parte din patrimoniul UNESCO.

Palatul Parlamentului

A doua clădire ca mărime din lume, după clădirea Pentagonului, având o suprafață de 330.000 mp. La construcție, care a durat 6 ani (din 1983 pana in 1989) au participat 700 de arhitecți și aproximativ 20.000 de muncitori care lucrau în trei ture, câte 24 ore. Clădirea numără 1.000 de încăperi și include birouri, saloane de recepție și săli de conferințe pentru reuniuni culturale, științifice, politice. Aici își desfășoară activitatea Parlamentul României și Centrul Internațional de Conferințe.

Dunărea și Delta Dunării

Al doilea fluviu ca lungime din Europa după Rin, Dunărea parcuge ultimii 1.075 km pe teritoriul României, intrând în țară la Porțile de Fier și terminându-și drumul în Delta Dunării, cea mai reprezentativă din Europa și una dintre cele mai complexe din lume. Delta Dunării reprezintă un obiectiv de mare atracție prin prezența în cadrul ei a unei variate vegatații și faune – piscicole și ornitologice. Aici există cea mai bogată și mai variată faună ornitologică din Europa (peste 300 de specii de pasări, unele dintre ele declarate monumente ale naturii și ocrotite de lege).

MAREA NEAGRA

MAREA NEAGRA Vacante in stil mediteranean pe plaje superbe Vremea minunata din primavara pana in toamna si intinderile imense de nisip auriu fac din statiunile de pe litoralul romanesc al Marii Negre o destinatie ideala pentru [...]

MOLDOVA SI BUCOVINA

MOLDOVA SI BUCOVINA O extraordinara mostenire artistica din Evul Mediu tarziu Bucovina - provincia nord-estica a Romaniei - este renumita datorita minunatelor fresce exterioare de pe peretii manastirilor sale. Aceste manastiri, [...]

MUNTI PRIMITORI IN TOATE ANOTIMPURILE

MUNTI PRIMITORI IN TOATE ANOTIMPURILE Distractii alpine in timpul iernii si in timpul verii Traditiile si legea permit oricui accesul in muntii Romaniei. Puteti deci sa va plimbati si sa faceti escalade oriunde doriti, atat vara cat si [...]

O TARA INCANTATOARE

O TARA INCANTATOARE Legendele, cum ar fi cea a contelui Dracula, sau istoria autentica a Romaniei sunt tot atatea marturii ale acestui trecut fascinant. Astfel de marturii pot fi gasite in bisericutele transilvanene din lemn cu acoperisuri [...]

STATIUNI BALNEARE

STATIUNI BALNEOCLIMATERICETraditia romaneasca a curelor de sanatate a fost initiata de romani Pentru numeroase persoane, vacantele in statiunile de recreere constituie o placuta si luxoasa relaxare. Pentru altii, curele de ape minerale, [...]

Rezervari on-line hoteluriRezervari on-line hoteluriBlogul turistului informat
Stiri
Localizare
Str. I. C. Bratianu, Nr. 2, Bloc A69, Ap. 1,
RO 240013, Ramnicu Valcea,
Tel: +40 250 726 726
Fax: +40 250 726 060
Mobil: +40 767 80 60 61
Mobil: +40 767 80 60 60
Skype: twt_romania
Yahoo: twt_romania
E-mail: office@t-w-t.ro
Click aici pentru harta!
Link-uri importante
Click for Bucharest Otopeni, Romania Forecast
Infoturism.ro - vacante, sejururi, circuite, cazari
PageRank Checking Icon